De doorbraak

Ergens in het najaar van 1980 zag redacteur Henk Binnendijk van Radio Noord het duo op straat optreden. Hij vroeg of ze een keer voor radio-opnames bij Radio Noord wilden optreden, voor live-publiek in wat toen nog de Groene Zaal heette.

Op 22 januari 1981 deden P&R het voorprogramma van de Harley J. Band, een nieuw project van Harry Rijnbergen. Van deze goede gitarist (van de legendarische Ro-D-Ys!) werd sindsdien alleen nog vernomen toen hij de gitaarsolo inspeelde bij ‘Emily’ op de CD  ‘Schiet op jongens!‘ van De Bende van Baflo Bill

Precies 1 dag na de radio-uitzending belde ene Frans van der Borg vanTelesound Productions uit Waskemeer, of we eens wilden komen praten over het opnemen van een elpee…

We waren jong: 23 en 24 jaar oud. We hadden nog nooit iets met de platenindustrie te maken gehad. De mannen van Telesound (Frans en zijn compagnon Ton Klein) maakten veel plaatjes met wat we nu piraten zouden noemen, en voor het uitbrengen van al dat moois hadden ze regelmatig een deal met Telstar: de platenmaatschappij van Johnny Hoes.

In oktober 1981 namen we onze elpee Op Verziede in Waskemeerop, voor
een stuk of dertig fans die net pasten in de zojuist verbouwde studio. Ton en Frans waren enthousiast, en Telstar ook, zeiden ze. Er werd een contract opgesteld: van elke verkochte elpee kregen Ton en Frans 8 procent van de winkelprijs (indertijd lag die op zo’n twintig gulden) en wij kregen daarvan weer een kwart – 2 procent, 40 centen per verkochte elpee dus.
7 jaar later….

We fastforwarden even een jaartje of zeven. Onze eerste elpee had het goed gedaan, de tweede nog beter, we waren in 1984 opgehouden met Pé & Rinus, even later had de compact disk zijn intrede gedaan, en dus bedachten we: we gaan een Best Of-spaigelploat uitbrengen van het P&R-materiaal.

We konden vrijelijk beschikken over het materiaal van de tweede elpee Nait Goud Geld Weg, maar zoals eerder gememoreerd zat er nog wat ruis op de lijn tussen Groningen en Weert. We belden met Telstar: zouden we mogen beschikken over de banden van Op Verziede in Waskemeer, zodat we een mooie verzamel-CD kunnen uitbrengen?
We hadden Johnny’s dochter Jackie aan de telefoon. “Pé Daalemmer & Rooie Rinus? Nooit van gehoord… Wacht eens, ik zal eens kijken… oh, maar dat is toevallig! Die elpee gaan we net zelf uitbrengen op CD!”
Halsoverkop bracht Telstar de elpee vervolgens uit op CD, aangevuld met het studio-singletje Zomerhit/Baukelien, ook opgenomen in de Telesound Studio te Waskemeer. Het artwork van de elpee werd grofweg ge(ver)knipt en geplakt, ook weer zonder overleg.
Op de oude elpeehoes stonden ook onze telefoonnummers, voor boekingen; die had men netjes overgetypt. Doordat we zes jaar na ons Afscheidsconcert opeens weer gebeld werden voor optredens, kwamen we erachter dat de CD in de winkel lag…
Het zal niemand verbazen dat we geen enkel contact met Telstar konden krijgen over deze rare release, laat staan dat we er ooit iets van hebben gemerkt op onze giro.
Gelukkig konden we van de liedjes die op de eerste elpee stonden, voor de CD t Beste versies gebruiken die we bij allerlei gelegenheden hadden opgenomen voor Radio Noord. Daar zijn we ze nog steeds dankbaar voor!

In 2010 stonden we dertig jaar samen op het toneel. Een van de ideeën waar we mee speelden voor de viering van dit jubileum, was het samenstellen van een cd-box met de beide geremasterde elpees, compleet met origineel artwork (de originele hoezen met tekstvellen!) in een doos op elpeeformaat.
Ergens in het voorjaar belden we met Telstar. Uit ervaring wisten we, dat we de banden van de eerste elpee niet zomaar zouden kunnen krijgen van hen, maar misschien hadden ze oren naar een samenwerkingsverband: een cd-box met prachtig artwork kon voor hen zowel als voor ons een mooi product zijn, dat ongetwijfeld ook nog best zou verkopen.

We kregen Adri-Jan Hoes, zoon van Johnny, aan de telefoon (dochter Jackie is inmiddels overleden). Hij reageerde aanvankelijk afhoudend, en zei na enige heen en weer gepraat: “Pé Daalemmer & Rooie Rinus?  Wacht eens, ik zal eens kijken… oh, maar dat is toevallig! Die zag ik net voorbijkomen… die gaan we volgens mij weer zelf uitbrengen op CD!”  Dat klonk bekend.
We probeerden hem te overtuigen van ons plan: een mooi gezamenlijk product verkoopt toch beter!? Weet je wat, zei Adri-Jan, zet je idee even op de mail, dan weten we waarover we praten en dan kom ik er op terug.

Daarna antwoordde Adri-Jan niet meer op onze mails, kregen we hem niet meer aan de telefoon, en zie:

  Eind 2010 werd de elpee ‘Op Verziede…’ opnieuw door Telstar op cd uitgebracht, nu als ‘Op Visite in Waskemeer’, in de Regenboog Serie… Met de ondertitel Gouden Hits van Toen (klinkt een beetje als Gouden Doden, of Alle Dertien Gejat) … waarbij zelfs de volgorde van de liedjes willekeurig door elkaar was gehusseld. Het openingsliedje Appelscha/Gezina was zelfs in twee delen uit elkaar getrokken: het tweede deel Gezina als nummer 1 op de cd, het eerste deel Appelscha op nummer 12!

We hoeven niet nogmaals te vertellen dat dit uiteraard weer geheel zonder ons medeweten is gebeurd, en gaan er maar weer vanuit dat we ook hiervoor nooit een cent zullen ontvangen. Ons plan voor diecollector’s item cd-box is niet doorgegaan; daarvoor in de plaats hebben we ter gelegenheid van ons jubileum een Feestpakket met twee boekjes en een cd met archiefopnamen uitgebracht. De beide zijden van het Telstar-singletjeZomerhit/Baukelien staan hier wel op: we hebben hiervoor maar eens een keertje GEEN toestemming van Telstar gevraagd.

Na het overlijden van Johnny Hoes was zoon Adri-Jan vaak op televisie. Nu hadden we eindelijk een gezicht bij onze contactpersoon:gladjanus met kunstgebit.