Zes redenen om aanstaande vrijdag 8 april naar onze CD-presentatie te komen!

Je hebt het vast al ergens vernomen: we hebben een nieuwe live-CD uitgebracht.
Pé & Rinus goan weer lös, live mit De Containers, 2021
We zijn er apetrots op! Het klinkt als een malle, er staan tien nieuwe liedjes op, de hoes is hilarisch – afijn, kopen maar die spaigelploat.

Aanstaande vrijdag 8 april gaan we een vet CD-feestje geven in de EM2 Groningen, op het oude Suikerfabrieksterrein. Natuurlijk kom jij ook. Maar mocht je ergens nog een ietsiepietsie klein beetje twijfelen, dan geven we je hier nog even zes redenen om er vrijdagavond alsnog heen te flitsen!

  1. Die nieuwe liedjes

In 2020 wilden we gaan vieren dat we veertig jaar samen op het podium stonden. We planden een soort van jubileumtoernee, gingen een weekend naar Schiermonnikoog om te beginnen met het schrijven van wat nieuwe liedjes… en toen kwam de eerste lockdown.

We bleven wekelijk bijeenkomen, het ging lekker met die liedjes, en tussen alle lockdowns lukte het ons toch in 2020 en 2021 meer dan zestig voorstellingen te geven. De laatste voorstelling met De Containers, in oktober 2021 in Theater Geert Teis, Stadskanaal, belandde op de live-CD.

Na veertig jaar vonden we het mooi om terug te blikken op onze carrière, en zoals je dat van ons gewend bent, nieuwe versies van oude songs te fabrieken. Zo is er het fabuleuze Z-Side 2.0, waarin we het verschil tussen de ruige supportersbende van de jaren 80 vergelijken met de relaxte familietribune in de Euroborg anno nu.

De meezinger Lopster Toren kreeg een nieuwe jas, ditmaal met de nadruk op de aardbevingen: staat die toren er over duizend jaar nog wel?

Maar ook reflecteren we op de nieuwe tijd, over het thuiswerken in Ochtendzon, en over de nieuwe ziekte waaraan we allemaal lijden in het gelijkgetitelde Acute Cyber Algoritmie.

Kortom: een goede reden om die nieuwe liedjes aanstaande vrijdag te komen beluisteren!

2. Een bult ouwe liedjes

Een Pé & Rinus-optreden is niet compleet zonder een stel oude hits, natuurlijk. ook tijdens de ‘Goan weer lös’-toernee maakten we ruimte voor onze oude catalogus, met name dankzij De Jetse Goris Knoal Keuze Extravaganzoa: een door onze drummer Jetse gepresenteerd spektakel waarbij een vrijwilliger uit het publiek op het podium een songtitel mocht vissen uit een speciaal magneetvis-aquarium. Daarom staan er op de live-CD ook een aantal (nieuwe versies van) oude bekende nummers, en uiteraard zullen die aanstaande vrijdag in de EM2 ook niet ontbreken.

Spoiler alert: zal Peter zijn zenuwen durven bedwingen en zijn gitaarsolo bij Zundagoavend Blues (vanaf 3:01!) weer eens al crowdsurfend durven te volbrengen?

3. Herman Grimme

Ach, Herman. Herman ‘Handjes’ Grimme noemden we hem veertig jaar geleden al, en die handjes kunnen steeds maar beter en virtuozer die toetsen bespelen.

Herman is Franks oudste vriend: tijdens het eerste werkcollege Engels in september 1975 bleken de twee eerstejaars naast elkaar te zitten. Het klikte. Later werd Herman de pianist bij Franks eerste cabaretgroepje, en weer later de muzikale leider van De Containers. The rest is history, zeggen studenten Engels dan.

Tijdens enkele liedjes op de nieuwe live-CD hoor je drummer Jetse kreunen en ‘Oooooohhh’ verzuchten, omdat hij ondanks alle repetities en eerdere optredens toch weer blij verrast wordt van wat Herman allemaal uit zijn toetsenbord tovert.

Herman heeft het door good old Rolf Schreuder opgenomen live-concert ook nog eens prachtig gemixt, waardoor de CD klinkt zoals-ie klinkt: prachtig.

En aanstaande vrijdag zul je Hermans Handjes weer onnavolgbaar over die toetsen horen dansen!

4. Onze ritmesectie: Mervyn Gerds en Jetse Goris

De drummer van onze eerste line-up, Jan Willem Leenslag, woonde sinds eind jaren tachtig in België. Helaas is JW alweer vijftien jaar geleden overleden.

Gijs Salentijn, bassist van het eerste uur, hing op een gegeven moment zijn bas aan de spreekwoordelijke wilgen en heeft er nooit meer op gespeeld. Hij had er geen lol meer in.

Toen we in 2016 gevraagd werden op te komen treden op de Zwarte Cross, moest er dus een nieuwe ritmesectie komen. Het werden Jetse Goris en Mervyn Gerds, twee vrienden die ook furore maken in het superleuke gezelschap Van de Straat.

Mervyn is van 1972, maar Jetse is van 1980, en dus net zo oud als Pé & Rinus zelf. Het is bijzonder om met twee fans van het eerste uur in de band te kunnen spelen. Het zijn beesten op hun instrument, ze zorgen ervoor dat wij ook ons uiterste best moeten doen… en vooral Mervyn kent ons repertoire beter dan wijzelf!

Dit enthousiasme is zeer goed terug te horen op de live-CD. Al die Containers kunnen ook nog eens afschuwelijk mooi zingen; let op de vijfstemmigheid bij Òfwotteringsknoal, in Acute Cyber Algoritmie en Ochtendzon.

En let aanstaande vrijdag behalve op dat spel en die samenzang vooral ook op de pure lol die van het podium spat!

5. Onze Powerpoint

Omdat we tijdens onze 40-jarige jubileumtoernee nogal terugkeken op onze carrière, hebben we maar 1 decorstuk meegenomen bij die optredens: een groot scherm waarop we een oldksool Powerpoint vertoonden. Zo konden we de verhalen en liedjes illustreren met mooie oude en nieuw gemaakte beelden.

Aanstaande vrijdag in de EM2 gaan we niet te veel lange verhalen vertellen, het is een lekkere popshow ja. Maar we nemen de Powerpoint wel mee, zodat jullie je blik ook eens van die ouwe lullen op het podium kunnen afwenden en naar mooie plaatjes kunnen kijken!

6. De EM2!

In meer dan veertig jaar Pé & Rinus hebben we nog nooit opgetreden in de EM2.

De eerste grofweg zes-, achtendertig jaar kon dat ook niet, omdat de EM2 gewoonweg niet bestond. Maar voormalig nachtburgemeester Chris Garrit heeft op het steeds hipper en hotter wordende Suikerterrein een prachtige houten contraptie gebouwd, een soort Gronings Paradiso, een geweldig sfeervolle popzaal compleet met knus balkonnetje (zoals in … Paradiso, inderdaad, vandaar).

Wij hebben er enorm veel zin an om eindelijk daar eens te spelen. EM2 leek ons een prachtige plek voor een gloedvol CD-feestje! En nu jij al deze zes even gloedvolle argumenten hebt gehoord om er gewoon bij te moeten zijn, zeggen we:

Tot vrijdag!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.